Защо не трябва да караме при употреба на алкохол?

Не става въпрос за прекрачване на някакви законови рамки, а за безопасно съществуване на нас и хората около нас. Шофирането в нетрезво състояние и опасно начинание! Изследванията показват, че дори преди достигане на алкохола в кръвта, увреждане на организма има. Употреба на алкохол е опасно за всеки шофьор и участник в движението!

Законови граници:
В Щатите законовата граница за шофиране при употреба на алкохол е концентрация от 0.08 промила. 120-килограмова жена може да достигне 0.08 BAC ниво само след две питиета и 180-килограмов човек може да достигне 0.08 след само четири питиета! С подобно количество алкохол в кръвта, вероятността от ПТП нараства 11 пъти.

При концентрация на алкохола от 0.02 промила се наблюдава забавяне на зрителните функции, влияещи на реакцията при разминаване с движещ се обект по пътя. Тези промени могат да са много фини и едва забележимо за човек, който е само на едно питие, но докато е зад волана на превозното средство, в извънредна ситуация, те биха могли да причинят забавени реакции.

При концентрация на алкохола от 0.05 промила, хората започват да проявяват интензивно поведение, загуба на мускулен контрол, липса на съсредоточеност на зрението, нарушена преценка, понижаване на бдителността. Хората зад волана с 0.05 промила имат слаби способности за проследяване на движещи се обекти, по-големи трудности при управлението и значително намалени реакции при извънредни ситуации.

Разбира се границата зависи според пола, теглото, възрастта и общата възприемчивост на човек към алкохола и т.н. Затова някои държави са наблегнали на най-сигурния вариант – 0.00 промила.