Полезни връзки България

Полезни връзки за движение по пътищата

С какви правила, закони и норми трбява да се съобразяваме като водачи на превозни средства? Какви задължения и права имаме?

Когато говорим за регулация на движението по пътищата най-правилно е да се обърнем и да разчитаме на коректно отношение и информация от следнте официални източници.

 1. Министерство на вътрешните работи (МВР) – Основен държавен орган, който отговаря за регулирането на движението по пътищата в България.
 2. Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) – Част от МВР, която се занимава с пътната полиция и контрол на движението.
 3. Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) – Отговаря за поддръжката и управлението на републиканската пътна мрежа.
 4. Министерство на транспорта и съобщенията – Отговаря за политиките в сферата на транспорта, включително безопасността по пътищата.
 5. Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ – Специализиран орган за координация на политиките и мерките за пътна безопасност.
 6. Национален статистически институт (НСИ) – Предоставя статистически данни за пътнотранспортни произшествия и други свързани показатели.
 7. Съюз на българските автомобилисти (СБА) – Неправителствена организация, която предоставя информация и услуги свързани с пътната безопасност и правата на шофьорите.
 8. КАТ (Пътна полиция) – Подразделение на ГДНП, което се занимава пряко с контрола и безопасността на пътищата.

Тези връзки би трябвало да ви предоставят необходимата информация за регулирането на движението по пътищата, правилата, законите и статистиката в България.

Как алкохолът влияе на способността за шофиране?

Как алкохолът влияе на способността за шофиране?

На ред с други видове опияти, алкохолът оказва сериозно влияние върху способността за шофиране и съответно води до повишен риск от непредвидени пътнотранспортни произшествия. Влиянието на алкохола върху шофирането може да се разгледа чрез различни аспекти, включително когнитивни функции, моторна координация и сетивност.

На какво ниво е това влияние?

На първично био-химично ниво това засяга когнитивните и моторните човешки функции:
Понижава се концентрацията и вниманието на водача. Алкохолът намалява способността за съсредоточаване, което затруднява наблюдението на пътната обстановка и правилното преценяване на ситуацията.
– Под въздействието на алкохол, хората са склонни да взимат по-рискови и импулсивни решения. Това включва превишаване на скоростта и неправилни маневри. Добре познати ситуации в нашата държава, за които редица семейства платиха твърде висока цена.
– Алкохолът в кръвта нарушава краткосрочната памет и способността за планиране, което може да доведе до пропускане на важни пътни “знаци” и символи.
Алкохолът забавя времето за реакция, което е критично за безопасното шофиране. Забавените реакции могат да бъдат фатални при необходимост от цялата ни съобразителност.
– Намалена координация между мисловните сигнали и моториката (движението на ръцете и краката), което затруднява управлението на автомобила.
– Намаленият баланс и контрол върху тялото затрудняват шофирането, особено при промяна на скоростта или посоката, или непредвидени обстоятелства на пътя.
– Алкохолът може да замъгли зрението и да намали способността за разпознаване на обекти на пътя или до него. Особено тези в покой. Наблюдава се и нарушено периферно зрение, както и сетивност към ярки светлини, дъжд или отразяване на светлина на пътя. Фактори, които и за трезвия шофьор за предизвикателни понякога!

Степени на влияние на алкохола в кръвта

* 0.2-0.5 промила: Леко намаляване на способността за преценка и реакция. Възможно е леко забавяне на реакциите и малко намаляване на зрителната функция.
* 0.5-0.8 промила: Значително намаляване на координацията и времето за реакция. Нарушена способност за преценка на разстояние и скорост.
* 0.8-1.5 промила: Значителни нарушения на координацията, сериозно намалена способност за преценка и значително забавяне на времето за реакция. Повишен риск от катастрофи.
* Над 1.5 промила: Тежки нарушения на всички когнитивни и моторни функции. Шофирането става изключително опасно и е силно вероятно да доведе до инцидент.

5 съвета за вечерта

5 Съвета как да избегнете шофирането в нетрезво състояние

Приятната вечер е приключила. Всички са си тръгнали. Светлините мигат в огледалото за обратно виждане. Спрени сте принудително. Започвате да се чувствате зле. Не ви се иска да имате работа с полицията, дори и в обикновен ден, но проблемът е, че не сте съвсем сигурни дали дрегерът ще отчете над легалния лимит или късметът ще Ви спаси.

Започвате да се потите, докато полицаят се приближава към прозореца ви. Последното, което искате, е да прекарате нощта в разправии или да ви вземат книжката за 6 месеца. Представяте си погледите на обкръжаващата среда, която се опитват да не ви съдят, и това е почти по-лошо от знанието, че сте могли да предизвикате катастрофа или да нараните някого другиго.

Предполагаме, че не искате да бъдете в тази ситуация? Никой не иска. Но всеки прави избор, качвайки се зад волана в нетрезво състояние. Обмислете следните 5 съвета как да избегнете шофирането в нетрезво състояние:

 1. Drink and drive, такси, обади се на приятел.

Няма причина да шофирате след като сте пили. Изтеглете приложението на Lucky Drink and drive или друга услуга и се обърнете към друг вид транспорт до вкъщи, вместо скъпо да плащате. Всяко въздействие върху вашата координация, реч и/или баланс означава, че нивото на алкохол в кръвта ви може да е достатъчно високо, за да ви набедят. Колкото по-лоша е вашата реч и колкото по-нестабилни сте, толкова по-вероятно е да давате проба. А може и знаците да са видими и преди да се качите зад волана. Това със сигурност е показател, че сте пили прекалено много за шофиране.

 1. Не пийте на празен стомах

Науката показва, че алкохолът се абсорбира от тялото по-бавно на пълен стомах и причинява рязък скок на алкохола в кръвта на празен стомах. Ако сте гладни или дехидратирани, алкохолът ще влезе директно в кръвообращението ви и ще ви удари по-бързо и по-силно. Ако хапнете добре преди да пийнете, няма да се напиете толкова лесно. Към менюто е добре да има протеини, мазнини и плътни въглехидрати. Уверете се, че пиете достатъчно вода (не сода, безалкохолно или сок) — преди, по време и след пиене, за да забавите скоростта на абсорбция на алкохола. Содата и газираното увеличат скоростта на абсорбция на алкохола.

 1. Опознай своето тяло и прецени лично за теб!

Не само пола, възрастта и килограмите играят решаваща роля за това до колко алкохола ще ни повлияе. Някой път може да е чаша вино, а друг път чаша твърд алкохол. Фдакторите, които оказват влияние са различни и многобройни. Как усещате, че се чувствате в момента на сядане зад волана е най-точно показателно дали сте способни или по-скоро не да шофирате. Доверете се на инстинктите си и ги чуйте. Отстъпете от намеренията си, още когато имате съмнения. И винаги пийнете една голяма чаша вода преди да вземете решение.

 1. Не бързайте или измислете план Б.

Ако не сте сигурни дали сте достатъчно трезви, за да шофирате – изчакайте известно време. Може би час или два ще са достатъчни, за да бъде абсорбиран алкохола от черния дроб и показателите Ви да са в прилична норма. Кафето и напитките няма да ускорят физиологичните процеси. Те само ще ви дадат краткотрайно решение, но не и ако духате в дрегер. Ако и това не помогне помислете да се приберете с транспорт, такси или приятел да ви закара. Предварителната уговорка да се приберете с някой винаги е облекчаваща идея.

 1. Просто не пийте, за разнообразие!

Най-лесното и най-трудното от всичко е просто да останете трезвен. Помислете, че сте с кола, че е делничен ден, че утре ви чакат 100 неща – в какво алкохола ще помогне за това? Един-два часа отпускане с приятели, смях и забавление. Но всичко това може да се случи и на безалкохолна напитка, дори на вода. От личната нагласа и настроение зависи всичко! Бъдете отговорни пред себе си и другите. Бъдете различни!

пешеходците на пътя

Как да пазим пешеходците на пътя?

За запазване безопасността на пешеходците е от съществено значение инфраструктурата на пътищата и пешеходните зони. Например:

1) Изграждане на пешеходни пътеки и зебри: Пешеходните пътеки са от съществено значение, особено в гъсто населени райони. Ясно маркираните и добре осветени зебри правят пешеходеца по-видим за водачите.

2) Осветление и сигнализация: Добро осветление и светофари помагат на пешеходците да се движат по-сигурно, особено през нощта. Зелените светлини за пешеходците са от изключителна важност.

3) Образование и информираност: Кампании за осведомяване на пешеходците за безопасни практики при кръстосване на улиците и водачите за уважаване на пешеходците помагат да се намали риска от инциденти.

4) Скоростни ограничения и зонарно ограничаване: Понижаване на скоростта в участъци, където има много пешеходци, и създаване на зони, където автомобилите трябва да са особено внимателни.

5) Технологии за безопасност: Използването на технологии като системи за предупреждение за колизии, детектори на пешеходци и автоматизирани системи за контрол на скоростта може да помогне за предотвратяването на инциденти.

Пияните шофьори представляват сериозна заплаха за пешеходците, защото увеличават риска от инциденти и нещастни случаи на пътя. По-строгите закони и по-тежки наказания за шофьорите, управляващи превозни средства след консумация на алкохол, могат да послужат като предупреждение и да намалят броя на пияните шофьори на пътя. Провеждането на кампании за осведомяване за опасностите от шофиране след употреба на алкохол може да повлияе на поведението на хората и да ги насочи към по-отговорно поведение.

Редовни полицейски контроли и използването на алкохолни тестове водят до по-голяма осведоменост и намаляват вероятността за шофиране след употреба на алкохол. Активната подкрепа на обществото, като призиви за отговорно поведение и докладване за потенциални случаи на пияни шофьори, също е от значение за предотвратяване на тази опасност.

Всички тези мерки могат да работят заедно, за да се намали риска от шофьори, употребили алкохол и за да се защитят пешеходците на пътя. За да не бъдете част от статистиката обадете се и поръчайте дринк енд драйв услугите на drinkndrive.eu. Очакваме Ви. Оставете в добри ръце завършека на вечерта – без проблеми, глоби и по-сериозни последствия!

 

drink & drive

Тройка на разсъмване за Drink and Drive

Преди няколко дни говорихме в Тройка на разсъмване за какви ситуации се поръчват drink&drive услуги.

Любопитно ли ти е къде се пие повече – в София или във Варна? Колко подпийнал трябва да си, за да поръчаш и каква е цената на една такава услуга? Чуй откъса от предаването на радио Витоша “Тройка на разсъмване”:

https://www.facebook.com/

Как се прибирате, когато сте пили и сте с кола – кара ме един приятел, защото той пие по-малко, давам пари за такси, или – “Мразя да се возя в чужди коли, викам си “Дринк енд драйв!”?

Защо не трябва да караме при употреба на алкохол?

Не става въпрос за прекрачване на някакви законови рамки, а за безопасно съществуване на нас и хората около нас. Шофирането в нетрезво състояние и опасно начинание! Изследванията показват, че дори преди достигане на алкохола в кръвта, увреждане на организма има. Употреба на алкохол е опасно за всеки шофьор и участник в движението!

Read more

Пиян шофьор блъсна пешеходка

Пиян шофьор блъсна пешеходка в Смолянско

Пиян шофьор блъсна пешеходка в смолянското село Смилян, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал късно в събота на ул. “9-ти септември”. Read more

Пиян шофьор

Пиян шофьор прегази 20-годишен младеж

Пореден инцидент на пътя, при който загина пешеходец – товарен автомобил прегази 20-годишен младеж край село Венец, община Карнобат, съобщиха от МВР. Read more

Пиян шофьор

Пиян шофьор прегази двама младежи в Пазарджишко

Млад шофьор уби на място 18-годишно момче и рани тежко 15-годишно момиче. Катастрофата стана край курорта Цигов Чарк.

Водачът на автомобила е 23-годишен младеж от пазарджишкото село Памидово. Според разследващите той се е движил поне със 120 километра в час, когато не е успял да овладее мощното возило и то излита от завоя. Read more

20 тежки катастрофи

20 тежки катастрофи с шестима загинали

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 20 тежки катастрофи с шестима загинали и 27 ранени, от които трима с опасност за живота. За района на София са станали 38 леки и 4 тежки пътнотранспортни произшествия със седем ранени, от които един с опасност за живота. Read more